Jelenlegi hely

Ebzárlat és legeltetési tilalom

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal határozata

Az Ibrányi-Kemecsei-Baktalórántházai Járás közigazgatási területére, a területen található rókák veszettség elleni immunizálása miatt 2017. október 4. – 2017. október 25. között ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek Baktalórántháza településen.
Az ebzárlat tartama alatt: 
1.    

  • tartási helyén minden kutyát megkötve, macskát elzárva úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
  • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
  • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni

2.Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező:
vadászebek

  • a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
  • a katasztrófa-mentő ebek,
  • a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek

rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek az 1. pontban foglalt korlátozás alól.
3.Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztor ebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet 8.§ (5) bekezdése szerint lett elrendelve.
4.Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.
5.Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
6.A veszettség miatt elrendelt ebzárlatot fel kell oldani, ha annak időtartama alatt a településen veszettséget vagy veszettség gyanúját újból nem állapították meg.
A legeltetési tilalom ideje alatt az állatok legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 1.000 méteren belül kell megszervezni.
Az állatok vándorolva történő legeltetése Tilos!
Az állandóan legelő tartott szarvasmarha állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területekre kell korlátozni.
INDOKLÁS
A rendelkező részben leírtak szerint határoztam, mert az Ibrányi-Kemecsei-Baktalórántházai Járások közigazgatási területén 2017.04.05. – 2017.04.26. közötti időszakban a rókák veszettség elleni immunizálására kerül sor.
A 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet 8. § (5) bekezdése értelmében a vakcinázás kezdetétől számított 14 napig az érintett területeken az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.
Az ebzárlat tiltó rendelkezéseit a 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet 12. §-a alapján írtam elő.
Határozatomat a Földművelődésügyi, hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII.2.) Kormányrendelet 18.§ (3) bekezdése a) pontja által biztosított jogkörömben hoztam meg.
Illetékességemet a hivatkozott kormányrendelet 3. sz. melléklete állapítja meg.

Dr. Borbás László
járási főállatorvos

  2017. október 11. – szerda – 10:10