Jelenlegi hely

Kiállítás

Sári Antal hajdúszoboszlói Nívó-díjas festőművész kiállítása február 12-ig munkanapokon 8-16 óráig tekinthető meg a József Attila Művelődési Központ és Könyvtár Olvasóterében (Baktalórántháza, Köztársaság tér 16.)

Az 1948-ban Nádudvaron született Sári Antal nem ismeretlen a baktalórántháziaknak. Az általános iskoláit falujában, a középiskolát Hajdúszoboszlón végezte, ahol ma is él. Kiskora óta rajzol, fest, iskolai rajzversenyeket nyert. Érettségi után szakfényképész lett és fotográfusként dolgozott. 1977-84 között Baktalórántházán végezte munkáját a Szolgáltató Házban: fényképészként örökítette meg a helyiek életének legfontosabb eseményeit. Gyakran járt az akkori kórház - a hamarosan megnyíló kastélymúzeum - csodálatos kertjében is gépével.
A szakmunkásképzőben Várkonyi Károly képzőművész és Vencsellei István fotóművész voltak a tanárai. Művész látásmódja kialakulásában rajtuk kívül művészbarátai (többek között Koncz Zoltán, Horváth János festőművészek) munkássága is hatással volt rá. Munkája mellett oktatott – fotókört vezetett. Részt vett pályázatokon, közreműködött művészi kiadványok: katalógusok, könyvek készítésében is. Az ecsetet ekkor a fotó- és videó kamera helyettesítette. Festeni igazán nyugdíjasként van ideje. Kedvenc témája az ember és környezete.
Sári Antal eddig számos önálló tárlattal mutatkozott be a nagyközönség előtt.
Munkásságát 2012-ben a Hajdú-Bihar megyei Őszi Tárlat Nívó-díjával jutalmazták.

  2016. február 23. – kedd – 09:02