Jelenlegi hely

Nagy Lajos polgármester újévi köszöntője

Baktalórántháza Város Önkormányzata nevében sok szeretettel köszöntök minden kedves Lakótársunkat! Gyorsan múlnak az évek, a XXI. századból is elrepült már 15 esztendő. Ilyenkor az újév kezdetén bizonyára sokan visszatekintenek a mögöttünk hagyott óévre, valamint gondolatokat, vágyakat, elképzeléseket fogalmaznak meg a jövőre nézve. Néhány percben ezt szeretném én is megtenni, elsősorban a várost irányító önkormányzat ténykedése szempontjából.
Ha röviden és tömören szeretném jellemezni Baktalórántháza 2015. esztendejét, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy az eltelt 365 nap a békés, nyugodt építkezés éve volt, mely alapjaiban határozhatja meg városunk további életét. Az önkormányzati működés tekintetében úgy gondolom, szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy mind a jogszabályokban előírt, mind az önként vállalt feladatainkat megfelelően el tudtuk látni úgy, hogy a különböző önkormányzati szolgáltatások tekintetében feladatcsökkenés nem volt, sőt bővítettük a tevékenységi kört. Óriási eredménynek tartjuk, hogy bár állami segítséggel, de pénzügyi adósságállomány nélkül fordulhatunk a 2016-os évre. Tovább folytattuk a gazdasági programban meghatározottak szerint az önkormányzati fejlesztéseket. Kevésbé látványos, de rendkívül fontos fejlesztésnek tekintjük a víziközművek, valamint a hozzá kapcsolódó hálózati építmények felújítását, melyek több 10 évre nyújtanak biztos lábakat a lakossági alapvető igények kiszolgálásához. Hosszú vajúdást követően régi álmunk valósult meg a településen lévő legértékesebb önkormányzati ingatlan, a Dégenfeld-kastély felújításával, a benne kialakított Interaktív Múzeum várható 2016. március 15-vel nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Természetesen Baktalórántházán is történtek az önkormányzati középületek tekintetében jelentős energetikai fejlesztések, melyekre ugyancsak büszkék vagyunk. 2015. évnek köszönhetjük a járási tanuszoda program tényleges, érdemi elindítását is, mint állami beruházás, a fejlesztéssel egy újabb vágyunk válhat valóra 2016 nyarán. Ha tágabb értelemben vesszük górcső alá a 2015-ös évet, akkor úgy gondolom, hogy nem lehet okunk panaszra, hiszen elkerültek bennünket természeti katasztrófák, az Európa-szerte begyűrűző migrációs válság hatásai közvetlenül nálunk nem csapódtak le, az országos gazdasági mutatók erősödése együtt járt a reálbérek, a nyugdíjak, azaz a fizetőképes kereslet erősödésével is.
Tisztelt Ünneplők! Úgy gondolom, hogy ezek az ünnepi percek alkalmasak arra, hogy a Képviselő-testület nevében köszönetünket fejezzük ki azoknak, akik hozzájárultak Baktalórántháza gazdasági, társadalmi, infrastrukturális fejlődéséhez, ki-ki képessége és tudása szerint. Köszönet illeti az önkormányzat minden dolgozóját, köszönjük az együttműködést a vállalkozásoknak, a civil szervezeteknek, az egyházaknak, valamint minden magánszemélynek, akik előremutató javaslatokkal, akár kritikákkal segítették építő munkánkat. A múlt rövid összefoglalása után a következő percekben pedig gondoljuk át, mit hozhat számunkra 2016, az olimpia és a futball Európa Bajnokságon kívül. Tegyük meg újévi fogadalmainkat szeretteinknek, barátainknak, önmagunknak, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy legyünk nagyobb tisztelettel a másik iránt, hogy becsüljük meg jobban egymás teljesítményét. Tűzzük ki továbbra is legfőbb célként a még élhetőbb Baktalórántháza megteremtését, melynek elérése érdekében természetesen tovább kell dolgoznunk együttesen, közös erővel. A legfontosabb feladatainkat a következőkben tudnám összefoglalni: figyelembe véve a Kormány rendkívül pozitív családtámogatási döntéseit, segítenünk kell azokat, akiknek lehetősége van és vállalják az új lakás építését, valamint Baktalórántházán történő letelepedést. Ez rendkívül fontos, hiszen más megyei településekhez hasonlóan elöregedő környezetben élünk. Sokat kell dolgoznunk azon, hogy új, magas létszámot foglalkoztató vállalkozások telepedjenek meg Baktalórántházán, hiszen ez javítana jelentősen az átmeneti közfoglalkoztatási rendszert követően a munkanélküliség helyzetén, valamint növelné az önkormányzat pénzügyi lehetőségét is. Tovább kell izmosítanunk városunk körzetközponti funkcióit, hiszen azok a városok erősödhetnek meg a jövőben, akik az állampolgárok mindennapi életét befolyásoló köznevelési, egészségügyi, közigazgatási, szociális ellátási feladatellátás tekintetében jelentősebb szerepet töltenek be. Nagyobb hangsúlyt kell fordítanunk közösen jogszabályi kereteken belül a közösségi életben, a közösségi magatartásformák szempontjából negatívan megítélt lakótársaink jobb útra térítésére, hiszen az általuk elkövetett cselekmények mind rövid, mint hosszútávon rendkívüli veszélyt jelentenek városunkra. Törekednünk kell arra, hogy az újonnan megnyíló területfejlesztési pályázatok segítségével további fejlődését tudjuk biztosítani Baktalórántházának, hiszen rengeteg feladat áll még előttünk a fejlesztési tervben megfogalmazottak szerint, mint például a Dégenfeld-kastély területének, mint komplex turisztikai látványosságnak a továbbfejlesztése, középületek további energetikai fejlesztése, belvízelvezető rendszerek, közutak, járdák felújítása, a városközpont további építése.
Kedves Barátaim! Az előbb felsoroltak óriási munkát jelentenek számunkra, melyek elvégzésére természetesen a város vezetői egyedül képtelenek, szükség van továbbra is a társadalmi, gazdasági élet minden szereplőjének a támogatására, együttműködésére, hinnünk kell abban, hogy lelkiismeretes munkával, egyeztetésekkel, közös teljesítménnyel az elképzelt vágyaink valóra válhatnak, így a 2016. évet is vastag betűvel jegyezhetjük majd be Baktalórántháza képzeletbeli történelemkönyvébe.
Ehhez a közös munkához kívánok mindenkinek sok sikert, erőt, kitartást és természetesen Boldog Új Esztendőt! Isten éltesse Baktalórántházát!

  2016. január 22. – péntek – 10:01