Jelenlegi hely

Újévi köszöntő

Kedves Városlakók! Tisztelt Baktalórántháziak!

Sok szeretettel üdvözlöm Önöket a 2015. esztendő első napján. Hamar elrohant az elmúlt év, ilyenkor az új év kezdetén mindenki és mindenhol számot vet arról, mit is végzett a mögöttünk lévő 365 napban, melyek voltak a sikerek, illetve a kudarcok.


Nincs ez másképp egy önkormányzat, egy települési közösség életében sem. Mit mondhatunk el 2014. évről városvezetői székből megítélve? Önkormányzatunk – mint ahogy a korábbi években is – a különböző jogszabályokban, helyi rendeletekben megfogalmazottak szerint működött, végezte feladatait. Legfontosabb megemlíteni, hogy a kötelező, valamint az önként vállalt feladatainknak: köznevelési, szociálpolitikai, egészségügyi és egyéb ágazati téren véleményünk, valamint a lakosság megítélése szerint is eleget tudtunk tenni, megőriztük – részben állami segítséggel – az intézmények működőképességét. Tettük mindezt úgy, hogy gazdálkodásunk stabillá vált, adóssága az önkormányzatnak nincs, fejlesztések terén tartalékokkal rendelkezünk. Mindez jó alapot ad a következő évek hasonló feladatai ellátásához. Közéleti szempontból minden évnek meg van a maga sajátossága, 2014. a választások éve volt, mely időszak alatt akarva, akaratlanul felpezsdül a helyi közélet, az esemény befolyásolja az állampolgárok mindennapjait. Örömteli, hogy Baktalórántházán a szavazások magas részvétellel zajlottak ezúttal is, s az eredmények figyelembevételével elmondhatjuk, hogy a választók háromnegyede azonos irányt tűzött ki célul. Természetesen negatív események is beárnyékolták az életünket, kiemelném a munkanélküliek magas számát, valamint a közbiztonság szempontjából nehéz időszakokat.
Tisztelt Olvasók! Mit várhatunk el a jövő évtől, mire számolhatunk a továbbiakban?
Elsődleges célunk az, hogy a városban tovább folytatódjon a békés, nyugodt építkezés, mind a szó szoros, valamint átvitt értelmében. Ami az előbbit illeti, a jövő év nagy kihívása, hogy megvalósítsuk azokat a fejlesztéseket, amelyek tekintetében már konkrét támogatással rendelkezünk, gondolok itt a kastélyfelújításra, tanuszoda építésére, általános iskola felújítására. Járási székhely, valamint körzetközponti funkciónkból eredően törekednünk kell arra, hogy minél több fejlesztési elképzelésünk megvalósuljon az elkövetkező uniós ciklusban, gazdaságfejlesztési, valamint infrastrukturális területen is. A szó átvitt értelmében fontos megjegyezni, hogy 2015-ben is párbeszédet kell folytatnunk a feladatok megvalósítása céljából az intézményeink dolgozóival, egyházakkal, civil szervezetekkel, vállalkozókkal, valamint a városban élő és tenni akaró magánszemélyekkel, hiszen mint ahogy a korábbi években sem, úgy 2015-ben sem tud az önkormányzat egyedül boldogulni városunkban. Vélhetően az állam, valamint az önkormányzat feladatellátási rendszere az elkövetkező 1-2 évben változáson fog keresztül menni, melyekhez alkalmazkodnunk szükséges jogkövető magatartással és türelemmel. Arra kérek mindenkit, hogy elsősorban közösségi gondjaik, problémáikkal forduljanak a választott tisztségviselőkhöz, s természetesen a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk segítséget nyújtani a társadalmi élet minden területén. Kívánom azt, hogy céljaink, elképzeléseink valósuljanak meg önkormányzati szinten, mely természetesen pozitív hatással lesz az itt élők mindennapi életére is.
Békés, Boldog Új Esztendő Kívánok Baktalórántháza minden lakójának!

 

Nagy Lajos
polgármester

  2015. január 14. – szerda – 12:01