Jelenlegi hely

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ – Baktalórántháza

Kérjük, adója 1%-ával, vagy más formájú támogatásával járuljon hozzá az intézményünkben nevelkedő gyermekek életkörülményeinek jobbá tételéhez!

„Élet-tér a Gyermekekért” Alapítvány
Számlaszám: 11744003-20919704
Adószám: 18799183-1-15

Igazgató
Repelik Anikó
Cím
4561 Baktalórántháza, Vasút út 2.
Telefon, fax
+36 42 352-131
Email
gyvbakta@freemail.hu

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központja a megye legnagyobb gyermekvédelmi intézménye közel 300 gyermeknek nyújt otthont.

Helyileg a településen három lakásotthonban és 20 nevelőcsaládban nevelkednek gyerekeink. Innen körülbelül 30 kilométeres sugarú körön belül helyezkedik még el a központhoz tartozó további 11 lakásotthon, illetve a nevelőszülői hálózat további 47 családja. Így összességében 5 szakmai egységbe foglalva 14 lakásotthon és 67 nevelőcsalád jelenti intézményünk strukturális felépítését.

A lakásotthonok a települések életének ugyanolyan részét képezik, mint bármelyik családi ház. A városban, faluban élő lakosság a lakásotthonok létét elfogadták, segítik az ott nevelkedő gyermekeket.

A Baktalórántházán található három lakásotthonon kívül 5 Nyírszőlősön, 5 Berkeszen, 1 pedig Kisvárdán található. Lakásotthonainkban 3 – 24 éves korig, nevelőcsaládjainkban 0 – 24 éves korig, nevelkednek a gyerekek, illetve a fiatalok. Növendékeink között normál és különleges szükségletű gyerekek is vannak.

A lakásotthoni nevelés az otthonosságot, a gazdag, közvetlen emocionális kapcsolatok biztosítását, a minőségi, egyéni gondozás és nevelés lehetőségeit valósítja meg.

Célunk, hogy az itt elhelyezett hátrányos, sok esetben halmozottan hátrányos környezetből bekerült gyermekek tanuljanak meg:

  • aktívan részt venni a közösségi életben
  • elsajátítani az emberek közötti alapvető kapcsolatok kialakítását
  • megérteni a körülöttük levő világot
  • felkészülni az iskola utáni életre, az önállóságra

A nevelés-gondozás folyamatában különös figyelmet fordítunk a mentálisan retardált, különleges ellátást igénylő gyermekek integrált ellátására, szociális érettségük fejlesztése, az eredményes alkalmazkodás és az eredményes életvezetés érdekében.

Segítséget adunk az önálló élethez a mindennapi teendők elsajátításával és felkészítjük a gyermeket a szociális beilleszkedésre, így kívánjuk elérni, hogy felnövekedve a társadalom hasznos tagjai legyenek.

Nevelési eszköztárunkban a kikapcsolódásra, regenerálódásra, élményszerzésre való lehetőségek felkutatására tudatosan törekszünk, mert tudjuk, hogy milyen fontosak az élmények a gyerekek nevelkedése, személyiségének formálása, alakulása szempontjából.

Törekszünk arra, hogy minden közösségnek legyenek szponzorai, de a kapcsolatteremtésben nem az anyagi támogatás az elsődleges motiváció.

Fontos feladatunknak tekintjük kapcsolatok kiépítését, együttműködő partnerek felkutatását mind határokon belül és kívül is, hogy ez által gyermekeink minél több kiránduláson, táborozáson vehessenek részt, gazdagítva ezzel élményeiket.

  2016. október 28. – péntek – 10:10