Jelenlegi hely

Általános Iskola energetikai korszerűsítése Nyírjákón

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Kedvezményezett neve: Nyírjákó Község Önkormányzata

Projekt címe: Általános Iskola energetikai korszerűsítése Nyírjákón

Projekt azonosítószám: TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00006

Támogatási összeg: 79.950.600- Ft

 

Elindult az általános iskola korszerűsítése.

A projekt célja az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésével a az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatása. Az önkormányzati intézmény hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése, a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata.

A projekt tevékenységei:

Általános iskola külső határoló szerkezeteinek utólagos szigetelése, külső nyílászárók cseréje, tetőhéjazat csere, megújuló energiaforrások hasznosítása kazáncsere és napelem telepítésével.

Önállóan támogatható tevékenységek:

Épületek hőtechnikai jellemzőinek javítása, korszerűsítése

Maximum háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovillamos rendszer kialakítása saját villamosenergia-igény kielégítése céljából

Önállóan nem támogatható kötelezően megvalósítandó tevékenységek:

a) Akadálymentesítés: a felhívás 3.2 fejezetében, az akadálymentesítésre vonatkozó feltételek alapján;

c) Nyilvánosság biztosítása: a felhívás 3.2 fejezetében az nyilvánosság biztosítására vonatkozó feltételek alapján;

d) Képzési anyag kidolgozása, képzés tartása: felhívás 3.2 fejezetében, a képzés biztosítására vonatkozó feltételek alapján;

A projektben foglalt tevékenységek hozzájárulnak az önkormányzatok által működtetett intézmények primerenergia-fogyasztásának és az önkormányzatok által működtetett intézmények ÜHG-kibocsátásának csökkentéséhez.

Az épület energetikai besorolása a fejlesztés előtt HH (gyenge) besorolású, a fejlesztést követően pedig BB (közel nulla energiaiigény) besorolású lesz.

A projekt hatására Nyírjákó település népességmegtartó képessége erősödik, ezáltal a lakosságszám csökkenés, elvándorlás, elöregedés mérséklődik. A település demográfiai, életkori viszonyai normalizálódnak. Az élhető, fenntartható település erősödik.

A felújítandó iskolaépület

A felújítandó iskolaépület

 

Sajtóközlemény

Zárul a TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00006 számú
Általános Iskola energetikai korszerűsítése Nyírjákón című projekt.

 

 

Az általános iskola épületén az energetikai korszerűsítés befejeződött.

Megvalósult az általános iskola épületének külső homlokzatának hőszigetelése 20 cm vastag tőzeggyapot lemezzel, valamint a födémnek a hőszigetelése 30 cm vastag ásványgyapot szigetelő anyaggal. A korszerűtlen nyílászárok cseréje, korszerű 3 rétegű üvegezéssel ellátott műanyag szerkezetű nyílászárókra.  A teljes elektromos hálózat korszerűsítésre, újra vezetékelésre és szerelvényezésre került. Kiépítésre került egy új hőközpont egy darab 100 kW-os faelgázosító kazánnal, valamint telepítésre került egy 10 kWA-os hálózatra kapcsolt fotovolatikus HMKE rendszer. Továbbá megvalósult az épület akadálymentesítése.

A projekt hozzájárult az önkormányzati tulajdonú intézmény hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése. A projekt közvetett célja Nyírjákó település népességmegtartó képességének fejlesztése, ezáltal a lakosságszám csökkenés, elvándorlás, elöregedés mérséklése, megszüntetése. A település demográfiai, életkori viszonyainak normalizálása. Az Általános Iskola működési költségeinek csökkentése. Az élhető, fenntartható település erősödése.

A projekt megvalósítási időtartalma: 2017.12.01.- 2018.12.31.

A projekt összköltsége: 79.950.600.- Ft

A támogatás intenzitása: 100 %

 

A felújított, korszerűsített iskolaépület

A felújított, korszerűsített iskolaépület

 

 

  2024. január 23. – kedd – 03:01