Jelenlegi hely

Az I. világháború befejezésének centenáriumára emlékeztünk

AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ LEZÁRÁSÁNAK CENTENÁRIUMI ÉVFORDULÓJA

 

,, A történelem az élet tanítómestere " - tartja mondás. Egy - egy történelmi esemény kerek évfordulójánál célszerű megállni, emlékezni és emlékezteteni. Emlékezni az áldozatokra, a hősökre, akik életüket áldozták értünk, hogy az utókor emberei békében élhessenek.

Baktalórántháza Város Önkormányzata a Dégenfeld Művelődési Központ, Könyvtár és Kastélymúzeummal karöltve ünnepi rendezvényen emlékezett az I. világháború lezárásának centenáriumi évfordulójára 2018. november 29 - én.

Az ünnepség a Városi Világháborús Emlékműnél kezdődött. Nemzeti imánk, a Himnusz hangjait követően Tóth István nyugdíjas tanár felolvasta a Nyírbaktai és Lórántházi lakosok nevét, akik áldozatai, hősei lettek a nagy háborúnak. Soha nem térhettek vissza szeretteikhez. Messze idegenben alusszák örök álmukat. Nyugodjanak békében! Egy perces néma csenddel adóztak az ünneplők, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A centenáriumi megemlékezés a Kastélymúzeum Rendezvény Termében folytatódott.

Baktalórántháza város polgármestere Nagy Lajos köszöntötte a jelenlévőket, köztük Baracsi Endrét, a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Közgyűlés alelnökét, dr. Kiss Bélát a Járási Hivatal vezetőjét, Horváth András és Papp Béla alezredes urakat, a Dalárda tagjait, a Történelmi Vitézi Rend tagjait dr. Bába István Lászlót, v. Bodnárné Bába Ágnest, v. Böszörményi Valériát, Antal Csabát a Vitézi Rend Törzskapitányát, dr. Bene Jánost, a JÓSA András Múzeum c. igazgatóját.

Elmodta, hogy a település legpatinásabb épülete a Dégenfeld Kastély. Pályázati forrásból újították fel, de több része vár még felújításra. Rendelkezésre áll pályázat a pince felújítására, de fel kívánják újítani a porta épületet is, amely a Károlyi Gyula Emlékház szerepét fogja betölteni.

Az első világháború befejezésére emlékezünk - mondta a település vezetője. Köszönet a Művelődési Ház vezetőjének, dolgozóinak a szervezésért.

Az I. világháborús Emlékművet 1989. október 6 - án állították az elődök, jövőre harmincéves lesz. Tervezik a felújítását a 30. évforduló tiszteletére.

Településünkről 150 fő vett részt a háborúban. 35 - en haltak hősi halált, két főt Kócs Istvánt és Móré Józsefet - vitézi címmel tüntetett ki Horthy Miklós. Nyíri László, mint részvevője a Nagy Háborúnak, egyik szereplője volt az ,, Én is jártam Isonzóban " című filmnek - mondta polgármester úr.

Nagy Noémi műsorvezető felkérte dr Bene Jánost előadása megtartására. Emlékezve a Nagy Háborúra elmondható, 1918 - cal nem oldódtak meg a problémák. Nagy Háborúnak azért nevezték az emberek, mert akkor még nem gondoltak arra, hogy lesz második is, így nem számmal jelölték - mondta az előadó, majd visszatekintett az előzményekre egészen a XIX. század végéig. Említette a megalakult katonai tömböket, az éleződő ellentéteket a nagy hatalmak között színes térképekkel szemléltetve a kivetítőn. Csak egy szikra kellett és bekövetkezett a robbanás. 1914. június 28 - án Gavrilo Princip merényletet követett el a főherceg és hitvese ellen. Egy hónap múlva hadüzenet és megkezdődött az 1918 - ig tartó háború, amely villámháborus tervekkel indult, de a frontokon sorra álló háború jött létre. Új harci eszközöket vetettek be / géppuska, gáz, repülő, lángszóró /. Hatalmas veszteségek keletkeztek, sok volt a sérült és halott. Az elhúzódó 1914 és 1918 között zajló háború nem oldotta meg a problémákat - zárta gondolatait dr. Bene János.

A Katonai Dalárda katonadalokkal és baka nótákkal bűvölte el a hallgatóságot.

A Múzeum címzetes igazgatója a világháborúval kapcsolatos tárgyak, képek, térképek, fényképekből összeállított kiállítást is bemutatott.

V. Böszörményi Valéria és vitéz Antal Csaba a Vitézi Rend múltjával, jelenével ismertették meg a jelenlévőket, utaltak a szigorú feltételekre.

A Művelődési Központ általános iskolás korú tanulóknak Történelmi Csapatversenyt hírdetett, melynek eredménye a következő:

V. helyezett: Reguly Antal Általános Iskola csapata, Baktalórántháza.

IV. helyezett: Platánfa Általános Iskola csapata, Laskod.

III. helyezett: Petőfi Sándor Általános Iskola csapata, Nyírkércs.

II. helyezett:  Ófehértó Általános Iskola csapata.

I.   helyezett.  Nyírjákó Általános Iskola csapata.

 

A helyezést elért tanulóknak Oklevelet és tárgyjutalmat adott át Nagy Lajos polgármester úr.

 

Barsy Csabáné.