Jelenlegi hely

Városunkról

Testvértelepüléseink

Gyergyócsomafalva (Ciumani)

Gyergyócsomafalva

Ország
Románia
Népesség
4493 fő (2002)
További információk
Hivatalos weboldal
Gyergyócsomafalva a wikipédián
Megtekintés térképen
 

Gyergyócsomafalva Erdély keleti, Székelyföld északi, Hargita megye középső részén terül el. Tengerszint feletti magassága: 745 – 775 m. Neve a régi magyar Csoma személynévből ered. (forrás: Wikipédia)

Turizmus

Baktalórántháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye geometriai középpontjában, a Nyírség középső részén helyezkedik el, a megye nagyobb városait összekötő úthálózat metszéspontjban. Így ideális állomás azoknak, akik az ország legkeletibb megyéjét szeretnék bejárni, megismerni.

A Dégenfeld Kastély Baktalórántházán

A kastély elhelyezkedése és építése

Baktalórántháza a Közép-Nyírségben, Nyíregyházától északkeletre, 31 km távolságra található. Jól megközelíthető, területét átszeli a 41-es út, valamint Nyíregyháza – Vásárosnamény közötti vasútvonal. Határában húzódik az 1328 hektáros erdő, – ősi, gyertyános-tölgyes erdők maradványa, – melyből 341 hektár természetvédelmi terület. A területén feltárt artézi kútból 44° C hőmérsékletű víz tör a felszínre, amit a városi fürdő hasznosít.

Gróf Dégenfeld Imre

Dégenfeld Imre gr. Dégenfeld Miksa császári-királyi kamarás, birodalmi tanácsos, magyar gróf és gróf széki Teleki Anna második gyermekeként születik 1810. október 29-én Erdőszádán. Apja korán, 1816-ban elhunyt. Testvérei, Ottó és Pál polgári nevelést kaptak.

Baktalórántháza története

Baktalórántháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye geometriai középpontjában, a Nyírség középső részén helyezkedik el. Térségi központ volt és az ma is, itt van a székhelye a Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulásnak és 2013. évtől a Baktalórántházai Járási Hivatal is a városban működik. A térség egészségügyi ellátásában kiemelt szerepe van a baktalórántházi Kistérségi Járóbeteg-Szakellátó Központnak. A település lakosainak száma 3800 fő, de lakónépessége intézményei, foglalkoztatási adottságai révén megközelíti az 5000 főt.