Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja - január 22.

A naptárak nem jelzik piros betűvel január 22-t, de a magyarság számára határon belül, határon túl és szerte a világban jó alkalom arra, hogy a kulturális értékek kerüljenek e napon középpontba. A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22 - én véglegesítette a források szerint a Himnusz kéziratát Csekén, a mai Szatmárcsekén. A himnusz eredetileg Istenhez fohászkodó, vallásos jellegű hálaének. A költészetben az óda rokon műfaja, később egy nép nemzeti éneke. A Kölcsey saját kezű kéziratán a cím így látható: Hymnus a Magyar nép zivataros századaiból. A költő visszahelyezi költeményét a múltba, a ,, zivataros századokba ", beleéli magát egy akkori protestáns prédikátor - költő helyzetébe. Ez a lélekbeli visszahelyezkedés érteti meg a költemény mélyen vallásos jellegét.

,, Isten áldd meg a magyart, jó kedvvel, bőséggel,

Nyújts feléje védő kart,ha küzd ellenséggel,

Balsors, akit régen tép, hozz rá víg esztendőt,

Megbűnhődte már e nép, a múltatat s jövendőt !"

A könyörgést követően Isten ajándékainak felsorolása, a múlt sikereinek a bemutatása, majd a balsors évszázadainak romantikus képei halmozódnak. Az első és az utolsó versszak ima formulával zárja keretbe a költeményt. A verset Erkel Ferenc zenésítette meg, így lett a magyar hazaszeretet himnusza, a nemzeti összetartozást kifejező jelkép, a zászlóval és a címerrel együtt. Kölcsey Ferenc a reformkor kiemelkedő alakja. Munkásságának középpontjában a magyar nyelv, az irodalom, a költészet, a kultúra, a közéleti tevékenység állt. Kossuth Lajos így írt a Himnusz írójáról: ,, Sokratesi bölcsesség, roppant tudomány, szerénység, meleg emberszeretet, tiszta szellemiség és személyesített erény gyermeki szelídséggel -"jellemzik . A Magyar Kultúra Napja alkalom arra, hogy emlékezzünk az anyanyelvre, amely a magyar kultúra közvetítésének az eszköze, és a kultúra különböző ágaira, a gyökerekre, a tárgyi és szellemi emlékekre, a tudományra, a művészetekre, a zenére, népzenére, néptáncra, népművészetre, színművészetre, festészetre, képzőművészetre, történelmi hagyományokra, a családi -, az egészség -, a mezőgazdasági -, viselkedési -, öltözködési -, beszéd -, gasztro -, ünnepi -, viselkedési -, köszönési -, hazaszeretet -, munka -, szabadidő -, környezeti -, sport kultúrára. 2018 - ban Baktalórántháza városban számtalan kulturális érték formálta a közönség ízlését, kultúráját, gyarapította műveltségét a Művelődési Központban, a Könyvtárban, a Városi Televízióban, Dégenfeld Kastélymúzeumban, az óvodában, az oktatási intézményekben, templomokban, a festői szépségű baktai erdőből kitekintő Fenyves Szálloda és Konferencia Központban. Többek között vers - és prózamondó versenyek, az aktuális évfordulók jegyében igényesen szerkesztett, előadott ünnepi műsorok, kiállítások helyi és máshonnan érkező amatőr festők műveiből, kézműves alkotásokból. Sok nézőt vonzott a Szent László kiállítás, a tudományos előadások, a város negyed százados évfordulójának rendezvény sorozatai, a hazai és határon túli testvértelepülések művészeti, kulturális csoportjainak bemutatói, a Városi Szabadidő Központ rendezvényei, a kórustalákozó a Cantate Vegyeskarral, a népdalkörrel. Felbecsülhetetlen értékűek az egészségügyi felvilágosító előadások gyakorlati bemutatóval, szűréssel, a sport események, az ifjúsági és felnőtt kategóriában szervezett szántóverseny a kiegészítő rendezvényekkel, de profi énekesek, színészek is kultúrát hoztak az érdeklődők számára.

Kerek évfordulóhoz érkezett a legújabb kori ünnepünk a Magyar Kultúra Napja január 22 - én!- a 30. hoz! - Isten éltesse! Az anyanyelv a legnagyobb nemzeti kincsünk, óvni, vigyázni kell rá és tovább adni a következő nemzedékeknek, mert magyar nyelv nélkül nincs magyar kultúra.

Álljanak itt a köszöntéshez az író szavai:

,, Nyelvünk létezésünk alappillére, szilárd alap, amely emberségünk, családunk, népünk, kultúránk hordozója. A magyar nyelv révén él a nemzet a múlt, jelen, jövő síkjain ".

Barsy Csabáné

A szerző aranydiplomás pedagógus, a 25 éves Baktalórántháza városért díj kitüntetettje.
 

  2019. február 01. – péntek – 08:02