Jelenlegi hely

A tehetség és a tudás kortalan

,, Nem az öregedés miatt hagyunk fel álmaink követésével, hanem az álmok hiányától kezdünk el öregedni"- írta a költő.

Szabolcs - Szatmár - Bereg megye mértani középponjában az előre haladott életkorúak, mertek álmodni és színpadra lépni a Dégenfeld Művelődési Központ színháztermében.
Baktalórántháza Város Önkormányzata és a Vay Ádám Középiskola Nyugdíjasai Egyesület ,, Nem csak a húsz éveseké a világ" című Idősek ki mit tudja versenyére várta az ötvenöt és száz év közötti helyi, nyírjákói, nyírkércsi polgárokat, a barátság, a szeretet, a béke, a békesség, a boldogság, a hagyományok őrzése, az egészség, anyanyelvünk, a magyar nyelv ápolása, az arany szívű, ezüst hajú tehetségek felfedezése az amatőr művészetek jegyében.
A közel hetven szereplő a klasszikus és kortárs magyar iodalom, az egyházi irodalom, karácsonyi versek, karácsonyi énekek, a népdalok, a zeneművészet, a hazaszeretet, az egyéni és kórus éneklés gyöngyszemeit tárták a hallgatóság elé.
Kozma Attila a város alpolgármestere örömének adott hangot, hogy három település tehetségeinek művészi produkcióit hallgatta végig. A jövőben negyedik települést is szeretnének bevonni ebbe a nemes versengésbe, de talán lehet tovább is szélesíteni. Kedves Versenyzők! Tisztelettel meghajlok mindnyájuk előtt. Nyolcvankilenc éves, felmegy a színpadra és verset mond, nyolcvan éves elénekli a Hazám, hazám kezdetű operát, de folytathatnám tovább. Többen Önök közül verset írnak. Feladatunk összegyűjteni ezeket a műveket és egy kiadványt készíteni. Megköszöni a felkészítők és az idősekkel foglalkozók munkáját és az ötletet, hogy ez a kultúrális rendezvény létre jöhetett - zárta gondolatait az alpolgármester.
Sipos Miklós Nyírjákó polgármestere is köszöntötte a versenyzőket. Szenzációssá tették a napomat! A tehetség és a tudás kortalan! Úgy versenyeztek, mint ötven, hatvan évvel ezelőtt. Senkinek nem kopott meg a tudása. Májusban találkozunk Nyírjákón! Köszöni, hogy részt vehetett ezen a nagyszerű rendezvényen. Mindenkinek jó egészséget és jó felkészülést kívánt a következő erőpróbára Nyírjákó község vezetője.
A zsűri tagjainak nevében Kissné Szűcs Mariann elnök, a Dégenfeld Kastélymúzeum vezetője értékelésében megfogalmazta, értékekben bővelkedő, magas színvonalon előadott produkciókat hallottunk. Az irodalmi és zenei műveket fiatalos lendülettel, szép beszéddel, helyes hangsúlyozással, művészi átéléssel, ünnepi öltözékben tárták a közönség elé. Különleges színfoltja volt a rendezvénynek a saját versek bemutatása. Köszöni a sok tudást, a szeretetet, az élet adta tapasztalat átadását. Gratulál minden résztvevőnek, külön a helyezetteknek - zárta összegzését a zsűri elnöke.


Kategóriák és helyezések:
Népdalkör:
I. Muskátli Népdalkör - Nyírjákó, vezető: Vitéz Ferencné.
II. Nyírségi Népdalkör -  Nyírkércs.
Opera:
I. Bacskai Imre - Baktalórántháza.
Szólóének:
I. Baksa Istvánné, felkészítő Kenéz András.
II. Bálint Istvánné.
III. Németh Andrásné.
Próza:
I. Tóth István.
II.  Csoma Józsefné.
Vers:
I. Papp Mihályné, Barsy Csabáné, Oroszné Pompár Judit.
II. Papp Józsefné,  Nyírjákó.
III: Magyar Sándorné, Komolai Lászlóné.
Közönségdíj: Papp Mihályné.
A helyezetteknek a zsűri elnöke Oklevelet nyújtott át, minden résztvevő Emléklapot kapott.

Barsy Csabáné.

  2020. szeptember 14. – hétfő – 02:09