Jelenlegi hely

Itt a tavasz, a veszettség elleni eb oltás ideje Baktalórántházán

Itt a tavasz, a veszettség elleni eb oltás ideje Baktalórántházán

Újra itt a tavasz és megkezdődik mint minden évben településünkön az ebek veszettség ellni oltása. Ahogy már több éve olyan szerencsések a Baktai lakosok, nem úgy mint más településeken, ahol egy bizonyos helyre fel kell vinni a kutyákat pl. a Polgármesteri Hivatal elé, hogy az idén sem kell sehová vinni kutyájukat, hogy az a védőoltást megkapja. Várniuk kell területileg illetékes állatorvosukat Dr. Horváth Zoltánt és a tulajdonos udvarán megkapják az oltást és a megfelelő féreghajtást: 4000 ft/állat+chip (3000 ft) amelyik kutyának még nincs. A harmadik kutyától árkedvezmény van. Ezért nyomatékosan kérem az eb tulajdonosokat hogy nagyon figyeljék a lejjebb közölt eboltási ütemtervet, és tartózkodjanak otthon mert pótoltásra lehetőség nincs. Ezt a kedvező árat azért adtam meg, mert nem szeretném, hogy a tulajdonosok a túl magas ár miatt a kutyáiktól megszabaduljanak.

       Szeretném felhívni az eb tartók figyelmét a védőoltás fontosságára:

Az ebeket 3. hónapot mikor betöltik, veszettség ellni védőoltásban kell részesíteni, a vemhes kutyákat is be lehet oltani, ugyanis olyan vakcinák vannak forgalomban, amelytől semmi baja nem lesz az állatnak (sem a kicsinyeinek).

Sajnos ilyenkor oltás idején sok tulajdonos eldugja, vagy „szélnek ereszti” ebét, mondván nem akar fizetni érte.  Pedig sokszor elmondtam már, hogy ez a díj (ami évente egyszer van) töredéke az állat havi takarmány költségeinek. Egy ebet, ha jól akarunk táplálni, hogy az jó kondícióban és jó egészségi állapotba legyen akkor bizony több ezer Ft-ot kell ráköltenünk havonta. De visszatérve hogy milyen fontos a fent nevezett veszettség elleni védekezés. Mert elsősorban magunkat, az embert védjük a kutyán keresztül, hogy a kutya megkapja ezt a fontos védőoltást. A veszettség elleni oltás azért fontos, mert ebben a betegségben az állat és az ember is elpusztul, ugyanis amikor a tünetek megjelennek már nem gyógyítható. 2017. 03.04-én veszett rókát találtak BAZ (élve) megyében Bekecs község területén és még veszett kecskéket is találtak, amelyeket ki kellett irtani az illetékes hatósági állatorvosnak. Fontos a felelősségteljes eb tulajdonosi magatartás. Az ebet megfelelően kell tartani úgy, hogy ilyenkor az eb oltásánál a tulajdonos meg tudja fogni saját állatát és ne féljen attól sőt, szükség esetén a harapások elkerülése végett a szájkosarat is rá tudja helyezni a biztonságos oltás érdekben.

Amit korábban kiadtam eb oltási igazolványokat, kérem előre készítsék ki, mivel azzal igazolom az új oltás tényét.

     Felhívom az eb tulajdonosok figyelmét a következőkre: A településen néhány tulajdonos a kutyáját nyugdíjas magán állatorvossal (78 év) oltatják veszettség ellen, abban az esetben, ha az ilyen tulajdonosnak a kutyája embert harap, a nyugdíjas magán állatorvos semmilyen hivatalos ügyiratot nem adhat ki, mivel nincs rá engedélye, jogosultsága. Tájékoztatom az eb tartókat, hogy településen ebharapás esetén a megfigyelési zárlat esetén a tulajdonos költségére több alkalommal figyelem meg az állatot, azon tulajdonosoknál, akik más állatorvossal oltatták kutyáikat, mivel a hatósági állatorvosi tevékenység az én hatáskörömben van, ha én oltottam be az ebet a megfigyelési zárlat ingyenes a tulajdonos számára.

 

Fontos a nyilvántartás:  az az eb, mely más állatorvosnál vagy más helyen lett beoltva, a tulajdonosnak kötelessége az eb oltási könyvet a polgármesteri hivatalban, Magyar Zoltán közterület felügyelő szobájában minden szerdán délután szíveskedjenek bemutatni, hogy ott fénymásolatot készítsenek róla.

 

Eb oltási Ütemterv:

2018.05.02. Szerda                           16 órától Csűrös kert, Zöldfa utca

2018.05.03.Csütörtök                       16 órától Móricz, Rétköz út

2018.05.04. Péntek                           16 órától Szőlőskert út

2018.05.07.Hétfő                               16 órától Zrínyi, Vásártér, Szent István út

2018.05.08.Kedd                               16 órától Petőfi, Petőfi köz

2018.05.09.Szerda                            16 órától Rákóczi, Kistag, Árpád, Árpádköz

2018.05. 10.Csütörtök                      16 órától Dózsa, Vasvári

2018.05.11.Péntek                            16 órától Vasut

2018.05.12. Szombat                        9 órától Ady, Ady köz 41-es tuloldala

2018.05.14.Hétfő                               16 órától Táncsics utca

2018.05.15.Kedd                               16 órától Kossuth, Arany, Sóvári

2018.05.16.Szerda                            16 órától Szabadság Nyírfa

2018.05.19.Szombat                         9 órától Jókai, Kert

  2018. június 04. – hétfő – 10:06