Jelenlegi hely

Tetőzik a járvány Baktalórántházán

Tisztelt Baktalórántháziak!

 

A Képviselő-testület tagjai a háziorvosokkal együtt április 13-án áttekintették a város járványügyi helyzetét.

Sajnálatos tényként állapítható meg a helyi egészségügyi szakemberek tájékoztatása alapján, hogy április első felében minden eddiginél nagyobb számban fordult elő koronavírusos megbetegedés, átlagosan napi 10-15 beteghez volt szükséges tesztet kérni, melynek közel 100 %-a pozitív eredményt hozott.

Bár az országban folyamatosan nő a beoltottak száma és vannak enyhítő intézkedések, a Képviselő-testület állásfoglalása alapján továbbra is zárva maradnak egyes helyi, korábban felfüggesztett szolgáltatások (piac, népkonyha, Bóbita Gyerekház, Közösségi Ház) a 16. hétre (április 12-től 18-ig) vonatkozóan biztosan, ezt követően minden hét elején újraértékeljük a kialakult helyzetet.

Ugyanakkor pozitív tényként állapítható meg, hogy városunkban a felnőtt lakossághoz viszonyítva 43 % azoknak az aránya, akik legalább az első védőoltásban már részesültek, ez a szám több mint 5 %-kal magasabb az országos átlagnál.

A regisztrációk tekintetében megállapítható, hogy több mint 1000 felnőtt lakótársunk (a felnőtt népesség kb. 40 %-a) még nem regisztráltatta magát a jelzett időpontig.

A fentiek alapján a következőkre hívjuk fel a baktalórántháziak figyelmét:

Mindenki tartsa be a Kormány által előírt járványügyi szabályokat, elsősorban a maszkviselési szabályokat (közterületen, üzletekben, közösségi helységekben annak belső szabályzata szerint), a kézfertőtlenítési előírásokat, betegség észlelése után azonnal forduljanak háziorvosukhoz.
A pozitív teszteredménnyel rendelkezők tartsák be a karantén, az otthonmaradás szabályait, ne tartózkodjanak lakóhelyükön kívül más helységekben, közterületen a háziorvos, valamint más járványügyi hatóságok előírásainak megfelelően.
Kérjük azokat a személyeket, akik még nem regisztráltak, hogy minél hamarabb jelentkezzenek oltásra. Az oltásra a regisztráció a www.vakcinainfo.gov.hu elektronikus felületen történhet. Azon lakótársaink, akik segítséget kérnek a regisztráláshoz, keressék fel a Szociális Központ, vagy a Városháza Ügyfélszolgálati Irodáját, ahol segítséget nyújtanak a kitöltésben.

Fontos megjegyezni, hogy az oltásról igazolást állítanak ki, amely az elkövetkezendő hónapokban, években fontos részét képezi mindennapi életünknek. Várhatóan egész Európában, így Magyarországon is a szabályozások alapján csak ezen oltási igazolás birtokában lehet részt venni pl. különböző rendezvényeken, utazásokon, üzletekben történő vásárlásokon, egyes foglalkoztatási területek vonatkozásában is feltétel lesz ez a dokumentum.

A fentiek betartása és rendezése minden baktalórántházi számára jelentőséggel bír, elsősorban az egészségünk védelme érdekében, valamint azért, hogy mihamarabb visszaálljon a normális élet a településen.

Nagy Lajos

polgármester

  2021. május 05. – szerda – 08:05