Jelenlegi hely

Választás

 

Választási tájékoztató

 

 

Magyarország köztársasági elnöke 2019. május 26. napjára tűzte ki az Európai parlament tagjainak választást.

 

A szavazás feltétele, hogy a választópolgárok személyazonosságát igazolja a következő érvényes igazolványok bemutatásával:

1.) lakcímigazolvány és - személyazonosító igazolvány, vagy – útlevél, vagy vezetői engedély vagy

2.) a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvány.

 

Érvényes okmányok bemutatása nélkül a választópolgár választási jogát nem gyakorolhatja, tehát nem szavazhat!

 

Átjelentkezésre irányuló kérelem

Amennyiben a választópolgár a szavazás napján a megjelölt szavazóhelyiségtől eltérő helyen, de Magyarország területén tartózkodik átjelentkezésre irányuló kérelmet terjeszthet elő. Így a szavazás napján a kérelemben megadott településen szavazhat. A kérelemnek legkésőbb 2019. május 22-én 16:00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodába. Aki mégis a lakcíme szerinti településen kíván szavazni, ő személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással interneten 2019. május 24.-én 16:00 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékébe.

 

Mozgóurna iránti kérelem

Abban az esetben, ha a választópolgár:

- egészségi állapota vagy fogyatékossága vagy

- fogva tartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben mozgóurna iránti kérelmet terjeszthet elő. A szavazás napján (2019. május 26.) a mozgóurna a szavazatszámláló bizottságtól 12:00 óráig kérhető.

 

Külképviseleti szavazás

Az a választópolgár, aki a szavazás napján külföldön tartózkodik, Magyarország nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhat. A szavazás feltétele, hogy kérelme alapján
a megadott külképviseleti névjegyzékben szerepeljen. A külképviseleti névjegyzékbe vételt iránti kérelem benyújtásának ideje 2019. május 17. 16:00 óra. Aki mégis Magyarországon kíván szavazni, ő 2019. május 22.-én 16:00 óráig kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből, így visszakerül a lakcíme szerinti szavazókör névjegyékébe.

 

  2019. május 28. – kedd – 06:05